All posts by admin

Mapping Houten – scholieren verkennen hun leefomgeving

mapping

Jaar: 2009

Het project ‘Mapping Houten’, doorgevoerd samen met kunstenaar Renée Beurskens, verleidt scholieren VO door middel van een GPS apparaat te stimuleren hun leefomgeving eens goed te gaan bekijken. Welke routes nemen zij van thuis naar school? Welke trajecten leggen zij af op een vrije middag met mooi weer? Waar ontmoeten ze elkaar? Hoe maken zij gebruik van de groeikern Houten? Op welke kronkelende paden bewegen zij zich door de stad? Met een GPS apparaatje op zak gaan de jongeren een week lang hun routes optekenen en illustreren met foto’s die zij onderweg maken met hun mobiele telefoons of camera’s. De routes worden vervolgens geïmporteerd in Google Earth – luchtfoto’s. Het doel is er achter te komen hoe de jongeren gebruik maken van de openbare ruimte, en wat zij nodig hebben. Daar kunnen gemeente en ontwerpers betrokken bij de doorontwikkeling van Houten van leren. De uitkomsten, foto-verslagen, zijn gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek Houten.

Mapping Houten is een project van Architectuurcentrum Makeblijde.


Sport- en cultuurcomplex in Yerevan

Een indrukwekkend groot compex voor sport en cultuur, gebouwd in de jaren 1976 – 84, met een even indrukwekkende trappartij en cascade. De fonteinen zijn ook zonder water nog erg mooi!

Zonder het fantastische boek ‘Sowjetmoderne, 1955-1991/Unbekannte Geschichten’ van het Architekturzentrum Wien hadden we veel gemist daar in Armenië.


Reis door Armenië – september 2014

In september 2014 heb ik met mijn partner Quirijn Kuchlein door Armenië gereisd. Op zoek naar sovjet-architectuur, natuur en avontuur. Hier een impressie van het schrijvershuis in Sevan, een sanatorium waar in de sovjettijd regimegetrouwe schrijvers konden verblijven (het gebouw is een ontwerp van Geworg Kotschar uit 1965-69). Tegenwoordig logeren er dus ook gewone mensen, zoals wij. Een hele bijzondere belevenis.


7zoldersingel-boven 2 1

Verbouwing zolderverdieping rijksmonument Singel Amsterdam

7zoldersingel-boven 2 1

Jaar: 2008 – 2009

De twee verdiepingen hoge kap van een monumentaal, 17e eeuws pand aan de Singel is in de jaren 70 verbouwd tot een donker en hokkerig appartement. De verbouwing heeft tot doel de woning lichter, ruimtelijker, maar ook kleurrijker en vrolijker te maken. Dit gebeurt door middel van een open trap, het slopen van tussenwanden en het toepassen van lichte en transparante materialen.
 De grote schuifpui naar het dakterras zorgt voor lichtinval tot diep in het appartement. In de duistere badkamer worden ramen geplaatst waardoor de opdrachtgever vanuit zijn badkuip nu de Singelkerk kan zien.

De verbouwing is uitgevoerd door Dearman Timmerwerken.

 

 

 

 


5-voertuin-DSCN02731

De Voertuin: parkeer eens iets anders

5-voertuin-DSCN0273

Jaar: 2006

Stadsbewoners hebben het vaak niet voor het kiezen: een etagewoning met een klein balkon, of een benedenwoning met een achterplaatsje. Een tuin zit er meestal niet in, vooral niet aan de voorzijde van de woning. Het uitzicht uit het voorraam bestaat meestal uit geparkeerde auto’s en voorbijkomend verkeer.

Met de voertuin wordt dat allemaal anders: of u nu op de begane grond woont of boven, u kunt op de bestrating voor uw huis uw eigen tuin parkeren. En niet zomaar een tuin, maar een zorgvuldig eigentijds ontworpen mobiele tuin, waarin u de volledige vrijheid heeft deze naar uw wens in te richten en te gebruiken.

Het concept van de voertuin voldoet aan alle wettelijke criteria die aan een motorvoertuig worden gesteld. Daardoor is het in principe mogelijk om er een parkeervergunning voor aan te vragen. Het concept biedt de flexibiliteit om tal van functies legaal in de openbare ruimte te realiseren: een tuin natuurlijk, maar ook een zandbak voor de kinderen, een klein terras, een zwembadje, een kippenhok.

Met de voertuin voegt u een heel nieuwe dimensie aan het straatbeeld toe!

De voertuin: voor mensen die weleens wat anders willen parkeren.

www.voertuin.nl

De voertuin is een project van Peter Heijmen, Bram Bosch, Philo Jones, Anette Kithier en Jutta Hinterleitner


4-groenvoorlucht-snelweg bij Wielwijk

Groen voor lucht

4-groenvoorlucht-snelweg bij Wielwijk

 

Jaar: 2009

Ontwerptools voor groene fijnstof-filters

Wielwijk, een buitenwijk van Dordrecht, is een herstructureringswijk die langs de A16 ligt en  te kampen heeft met fijnstof. In het kader van de komende herstructurering van de wijk werd er door een interdisciplinair team gekeken naar mogelijkheden het fijnstof met groen uit de lucht te halen. Dit team bestond uit Vincent Kuypers (Alterra Wageningen), architect André Oosterhuis, welzijnswerkers van de gemeente Dordrecht en de bewoners zelf.

Met de bewoners werd gewerkt aan een ontwerp voor groen in de wijk, dat ook als fijnstof-filter dient. Daarnaast werden ontwerptools ontwikkeld die ook elders kunnen worden toegepast.

De volgende ontwerptools zijn ontwikkeld:
– tools voor de stad
– tools voor langs de weg
– wetenswaardigheden over effectieve beplanting

Groen voor lucht is een project van Alterra Wageningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3-perronh2o-1cover1

Perron H20 – waterberging in het stationsgebied Utrecht

3-perronh2o-1cover1

Jaar: 2005

Op Utrecht Centraal war de planvorming voor het nieuwe station volop gaande. De projectgroep stelde zich ten doel ideeën aan te dragen voor een betere omgang met hemelwater: Een stationsdak (maar ook het dak van het grootste winkelcentrum van Nederland) vangt immers een enorme hoeveelheid water op, dat meer betekenis kan krijgen voor het gebied.

In een ontwerpend onderzoek werd door studenten van vier verschillende ontwerp- en technische opleidingen samengewerkt. De opgave was het ‘water’ in al zijn mogelijkheden onderzoeken en een zichtbare plek te geven in de grootstedelijke herinrichtingopgave voor het Utrechts Stationsgebied. Door verschillende experts te koppelen aan het project konden de visies ook getoetst worden aan de realiteit.

De uitkomsten zijn gebundeld in de publicatie ‘Perron H20 – een nieuw perspectief voor omgaan met water in het Stationsgebied Utrecht’.

Download de publicatie

Perron H2O is een project van Architectuurcentrum Makeblijde, waterschap de Stichtse Rijnlanden, Alterra Wageningen, IVAM/UVA, provincie Utrecht, drinkwaterbedrijf Vitens en tlu landschapsarchitecten.


Betekenis van groen voor mensen in prachtwijken, Arnhem Malburgen

2-betekenisvangroen-verbeteren fiets- en voetpaden

Jaar: 2008

Een zoektocht naar de ‘gebroken schakels’ in de groene verbindingen

In Malburgen wordt er fors geïnvesteerd in het opknappen van de naoorlogse woningen. Wat nog niet goed uit de verf komt is de openbare ruimte: Vooral in het westelijke deel van Malburgen, waar de hoge flats van de wijk Immerloo staan, is de openbare ruimte slecht ingericht. Het is er groen, maar er zijn te weinig stoepen, voet- en fietspaden. Ook zijn er te weinig routes naar de omliggende recreatiegebieden, de oever van de Rijn bijvoorbeeld.

Samen met mijn collega’s van tlu landschapsarchitecten hebben wij gekeken naar de ‘gebroken schakels’ in de verbindingen. In een reeks workshops met bewoners is gekeken naar de knelpunten. Hierbij is gewerkt met ‘mental maps’, een schetstechniek waarbij mensen wordt gevraagd om uit hun hoofd een route te tekenen die ze goed kennen. Op deze route worden de obstakels aangeven: het stoplicht dat het nooit doet, de plek waar de stoep ineens ophoudt, het woonwagenkamp waar je niet doorheen kunt. Op basis van deze mental maps konden wij aanbevelingen doen voor kleine, maar doeltreffende ingrepen in de groene openbare ruimte. Deze aanbevelingen zijn door de gemeente meegenomen in de structuurplannen voor de wijk.

Betekenis van groen voor mensen in prachtwijken is een project van tlu landschapsarchitecten.

 

 

 


Bank en DJ-meubel

Houten zomerterras, jongeren bouwen meubels voor op het plein

ontwerp 5

 

 

 

Jaar: 2006

Samen met ontwerper Guido Marsille worden in juni 2006 de Houtense jongeren uitgenodigd om mee te denken en mee te werken aan een tijdelijke invulling voor hun stadscentrum. Uit geprefabriceerde houten elementen worden meubels voor op het centrale stadsplein ‘Het Rond’ gemaakt. Het doel is, de jongeren ideeën te laten ontwikkelen voor de openbare ruimte, die inspelen op hun behoeften en wensen. Wat hebben de jongeren nodig? Een ‘huiskamer’ op het plein? Een plekje van waar je voorbijgangers kunt observeren?

Samen met de jongeren worden een bar, een tribune, banken en loungeplekken ontworpen en gebouwd. Het jongerencentrum programmeert het zomerterras gedurende de zomervakantie. De plek wordt intensief gebruikt.

Het Houten zomerterras is een project van Architectuurcentrum Makeblijde.