Onze plek – De cultuur van de leefomgeving
Welke waarde hechten mensen aan monumenten, het landschap, culturele voorzieningen, de gebouwde omgeving, maar ook aan immaterieel erfgoed en culturele identiteit? Wat is alledaagse cultuur eigenlijk en welke rol kan die vervullen bij de ingrijpende veranderingen waar Nederland voor staat? Om erachter te komen hoe mensen gebruikmaken van specifieke plekken en hoe zij daar als ervaringsdeskundigen leven en invloed nemen, is in opdracht van het ministerie van OCW het project ‘Onze plek’ opgezet en door Platform Ontwerp NL samen met ruimtelijk ontwerpers uitgevoerd.
Op zestien plekken verspreid door het land voerden de betrokken ontwerpers/ontwerpduo’s gesprekken met groepen mensen. Dit leverde niet alleen inzichten op over hoe mensen betrokken zijn en willen worden, maar ook over methoden en technieken om echt te luisteren en materiaal terug te kunnen geven aan de gespreksdeelnemers. Inzichten waar zij mee verder kunnen.
De resultaten van deze gesprekken zijn gebundeld in een publicatie en in context geplaatst met een essay van Tijs van den Boomen. De brochure biedt handvatten om zelf goede gesprekken over de leefomgeving te voeren en is hier te lezen/downloaden.